Please reload

Recente berichten

E-bike aanschaffen: waar moet ik op letten?

August 3, 2017

 

Aan een elektrische fiets of speed pedelec zitten veel voordelen: je bent sneller op je werk, je kunt grotere afstanden afleggen, die vervelende files kun je omzeilen en je bespaart natuurlijk ook benzinekosten. Maar toch, de drempel om een e-bike of speed pedelec aan te schaffen ligt toch wel wat hoger dan bij het kopen van een gewone fiets. Waar moet je op letten?

 

 • Wat voor motor heeft de fiets: een voorwielmotor, een middenmotor of een achterwielmotor? Een heeft een dichte kettingkast en je komt deze meestal tegen in elektrische fietsen in het goedkopere segment. Een heeft een ideale gewichtsverdeling en ook een dichte kettingkast, maar maakt meestal ook wat meer geluid. Een heeft een efficiënte derailleurversnelling, en zorgt voor een meer natuurlijke rijervaring. Door het ontbreken van een kettingkast is er vaak wel wat meer onderhoud nodig. Deze motor is wel geruisloos, en de fiets is ook meer geschikt voor langere toertochten.

 • Heeft de fiets een rotatiesensor of een krachtsensor? Deze sensoren zorgen allebei voor trapondersteuning. Een rotatiesensor echter heeft maar 1 stand, terwijl een krachtsensor de kracht die jij op de trappers zet berekent en de ondersteuning hierop afstemt. Hierdoor zorgt een krachtsensor voor een natuurlijker rijervaring.

 • Op welke plek zit de accu? En is deze vast, of verwijderbaar? De positie van de accu bepaalt het zwaartepunt van de fiets. Een verwijderbare accu is handiger, omdat je de accu dan ook binnenshuis kunt opladen.

 • Welke fiets het beste bij je past, hangt uiteraard af van je budget en of je langere afstanden aflegt, of veel heuvels moet beklimmen. Een e-bike of pedelec met een voorwielmotor is relatief goedkoop, maar zal op deze gebieden vaak minder presteren. Verder is het zeker aan te raden om een proefrit te maken, zodat je goed kunt bepalen welk type e-bike voor jou het prettigst voelt.

   

   

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg ons

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square